Keurmerken

Het EKO-keurmerk

eko_logoEen product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Dit keurmerk wordt afgegeven door Skal. Skal is een onafhankelijke controle-instantie voor biologische producten die sinds 1985 werkzaam is. Skal-medewerkers brengen (on)aangekondigde bezoeken aan de veehouders en aan bedrijven waar biologische producten worden verwerkt. Een door Skal gecertificeerd bedrijf is gegarandeerd biologisch. Door Skal gecertificeerde bio-producten mogen het EKO-keurmerk voeren.

 

 

Vegetarisch keurmerk

logo-vegetarisch-keurmerkHet internationale Vegetarisch Keurmerk garandeert dat een product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat en dus geschikt is voor vegetariërs. De consument hoeft geen ingewikkelde ingrediëntenoverzichten meer door te lezen als een product voorzien is van dit keurmerk. Ook consumenten die om religieuze redenen geen ingrediënten afkomstig van gedode varkens en/of runderen willen gebruiken, kunnen vertrouwen op het Vegetarisch Keurmerk. De Nederlandse Vegetariërsbond beheert en controleert het Vegetarisch Keurmerk in Nederland, terwijl verwante organisaties dat doen voor andere landen in Europa. Al deze organisaties, die zijn verenigd in de European Vegetarian Union, bewaken de gezonde en diervriendelijke kwaliteit van het keurmerk en de keurmerkproducten. Producten met het Vegetarisch Keurmerk zijn met zekerheid bereid zonder dierlijke bouillon of gelatine. Ook hulpstoffen (E-nummers) en aroma’s zijn gegarandeerd niet afkomstig van gedode dieren of slachtafval. Tot slot mogen de gebruikte eieren niet afkomstig zijn uit legbatterijen. Bij het zien van het Vegetarisch Keurmerk weet je meteen dat een product past in een gezonde, diervriendelijke voeding. In Nederland zijn op dit moment ruim tweehonderd producten met het Vegetarisch Keurmerk geregistreerd.

 

 

EU-logo

NLBIO-logoVanaf 1 juli 2010 is EU-logo het verplichte Europese keurmerk voor biologische producten. Daarnaast mogen nog wel andere keurmerken gebruikt worden, zoals het Nederlandse EKO-keurmerk. De controle van de producten met het Europees biologisch keurmerk geschiedt door Control Union Certifications en Skal bio controle. Skal is een geaccrediteerde instantie. Het Europese biologische keurmerk is daarmee, net als het EKO-keurmerk, een betrouwbaar keurmerk. Als het product door Skal gecontroleerd is, staat er op het product NL-BIO-01. Op biologische producten is ook de herkomst vermeld. Als alle grondstoffen in hetzelfde land geteeld zijn, staat onder het keurmerk het land van herkomst. Als de grondstoffen uit verschillende landen komen staat er ‘EU-landbouw’ of ‘niet-EU landbouw.


Wanneer een klant in de winkel een product koopt met daarop het EU-logo, mag hij erop rekenen dat:

  • tenminste 95% van de productingrediënten die van de landbouw afkomstig zijn biologisch geproduceerd zijn;
  • het product voldoet aan de regels van de officiële inspectie.
  • het product in een gesloten verpakking rechtstreeks van de producent of verwerker komt;
  • het product de naam van de producent, verwerker of verkoper bevat en de naam of code van de inspectie


Voor meer informatie over het EU-logo: www.ec.europa.eu